Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο που έχει ο άνθρωπος και το μέρος του σώματος που έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον. Aποτελείται από την επιδερμίδα με τα "εξαρτήματά" της, και το χόριο με το υποδόριο λίπος.
Τα εξαρτήματα της επιδερμίδας περιλαμβάνουν τους σμηγματογόνους, τους αποκρινείς και τους ιδρωτοποιούς αδένες, τις τρίχες και τους όνυχες.
Το χόριο σχηματίζεται από δίκτυο κολλαγόνων ινών και τη βασική ουσία. Το χόριο στηρίζει την επιδερμίδα και περιλαμβάνει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του δέρματος.
Καθώς το δέρμα έρχεται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, διαθέτει ορισμένες ιδιότητες, απαραίτητες για την επιβίωση του μας. Είναι αδιαπέραστο από μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες, δεν επιτρέπει την προς τα έξω απώλεια υγρών και προστατεύει δια της χρωστικής του ουσίας (η μελανίνη που βρίσκεται στα μελανοκύτταρα) από τη βλαπτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το δέρμα αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας.
Επιπλέον, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω του δέρματος με τα πολλά αιμοφόρα αγγεία και την εξάτμιση του ιδρώτα. Επίσης, το δέρμα συμμετέχει στην παραγωγή της βιταμίνης D και στις μεταβολικές επεξεργασίες ορισμένων ορμονών.
Τί είναι η γήρανση;
Η γήρανση είναι μια βαθμιαία επιβράδυνση του μεταβολισμού του δέρματος που ξεκινά γύρω στην ηλικία των 25 ετών (η γήρανση του οργανισμού συνολικά ξεκινάει από πολύ νωρίτερα) και εξελίσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου. Κάποιος παρατηρεί μια αλλαγή στην υφή και το χρώμα του δέρματος και οι ρυτίδες αρχίζουν να συσφίγγονται. Το δέρμα είναι λεπτότερο και πιο ξηρό, γίνεται λιγότερο ανθεκτικό στις βλάβες.
Είναι επίσης λιγότερο ελαστικό επειδή το υδρολιπιδικό φιλμ μειώνεται καθώς μειώνεται η έκκριση σμήγματος. Όπως όλα τα όργανα, το δέρμα γερνά σύμφωνα με μια γενετικά προγραμματισμένη χρονολογική διαδικασία. Αλλά αυτό το φαινόμενο επηρεάζεται επίσης από τον τρόπο ζωής μας, τη διατροφή μας, τις τοξίνες στις οποίες εκθέτουμε και τα επίπεδα άγχους μας.
Το δέρμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στους εξωτερικούς παράγοντες επειδή δρα ως τείχος μεταξύ του σώματος και του περιβάλλοντος με όλους τους επιθετικούς παράγοντες που περιλαμβάνει, όπως οι ακτίνες UV και οι ελεύθερες ρίζες.
Τα σημεία τους δέρματός μας όπου εκφράζεται αρχικά η γήρανση είναι το πρόσωπο και τα χέρια!
Είναι τα 2 σημεία που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, οπότε είναι τα 2 σημεία που χρειάζονται τη μεγαλύτερη περιποίηση.
Το πρόσωπο δεν γερνάει με τον ίδιο τρόπο όπως το σώμα.
To δέρμα του προσώπου υπόκειται στις εκφράσεις (χαμογελάμε, κλαίμε, συνοφρυωνόμαστε κλπ) και στο νόμο της βαρύτητας. Οι συνεχείς κινήσεις του δέρματος είναι υπεύθυνες για τη γήρανση του προσώπου, ειδικά όταν το δέρμα έχει εξασθενίσει από την έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, και την κακή διατροφή.
Πώς εκφράζεται η γήρανση στο πρόσωπό μας;
Χάνει τη λάμψη του
Εμφανίζονται ρυτίδες και λεπτές γραμμές
Χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του
Γίνεται πιο ξηρό
Εμφανίζονται διάφορες δυσχρωμίες (πανάδες κλπ)
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη γήρανση της επιδερμίδας;
Πέρα από τη φυσική διαδικασία γήρανσης, το οξειδωτικό στρες είναι μια σημαντική αιτία γήρανσης του δέρματος. Αυτό το φαινόμενο δημιουργείται από τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τη δομή των κυττάρων μας. Το σώμα μας παράγει φυσικά τις ελεύθερες ρίζες και τα κύτταρα μας έχουν συνήθως έναν αμυντικό μηχανισμό. Αλλά με την ηλικία αυξάνονται οι εξωτερικοί στρεσογόνοι παράγοντες (οξείδωση).
Η UV ακτινοβολία είναι μια άλλη σημαντική αιτία γήρανσης του δέρματος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να δούμε πώς οι περιοχές που συνήθως εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια, έχουν ταλαιπωρηθεί σε σύγκριση με τις περιοχές που δεν έχουν εκτεθεί για να κατανοήσουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις του ήλιου. Το δέρμα ζαρώνει και αποκτά πανάδες και γενικά προκαλούνται βλάβες στην επιδερμίδα και το χόριο. Βέβαια, παίζει ρόλο και ο φωτότυπος του κάθε ατόμου. Όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι μια επιδερμίδα, τόσο πιο ευαίσθητη είναι και πιο ευάλωτη σ’ αυτές τις επιπτώσεις.
Το κάπνισμα είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στη γήρανση, λόγω και της άμεσης τοξικότητάς του, αλλά και της έμμεσης τοξικότητάς του μέσω της αγγειακής δράσης. Βλάπτει τις ελαστικές ίνες του δέρματος και αυξάνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών.
Η ποιότητα και η ισορροπία της διατροφής μας είναι εξαιρετικά σημαντική. Μια κακή διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά και με πολλά λιπαρά δεν δίνει στον οργανισμό τα εργαλεία που χρειάζεται για την άμυνα και την αναγέννηση των ιστών.
Επομένως πρέπει να προσφέρουμε στο σώμα μας άφθονο νερό, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, λίπη πλούσια σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6 κ.λπ.
Τρώγοντας τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα
Καταναλώνοντας μια ποικιλία τροφίμων (ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες, έλαια κ.λπ.)
Αποφεύγοντας το λίπος και τη ζάχαρη
Από βιολογικής άποψης, το άγχος επηρεάζει τη γήρανση του δέρματος, όπως και το υπόλοιπο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι το άγχος καταναλώνει πολλή ενέργεια και παράγει πολλές ελεύθερες ρίζες.
Στο πρόσωπο ειδικότερα, προκαλεί μυϊκή ένταση και συνεπώς και τη γήρανση της επιδερμίδας. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου ή ο ύπνος κακής ποιότητας μειώνει την ικανότητα του σώματος να αναγεννάται οπότε και να αμύνεται από τις ελεύθερες ρίζες.
Οπότε, κοιμόμαστε καλά, τρώμε καλά, περιορίζουμε τις τοξίνες.
Comentários