top of page
Εικόνα συγγραφέαGiulia Frangi

Ο ήλιος μας - Φίλος ή εχθρός μας;





Το καλοκαίρι έρχεται, οι εξορμήσεις στη φύση έχουν ήδη ξεκινήσει, θα πάμε στις παραλίες… αλλά πάντα σκεφτόμαστε πώς να προστατευτούμε από τις επιβλαβείς ηλιακές ακτίνες ώστε να μπορούμε εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι να απολαύσουμε τη φύση με ασφάλεια.

Ας μάθουμε , λοιπόν, λίγα περισσότερα πράγματα για τον ήλιο μας.


Η ενέργειά του Ήλιου φτάνει στη Γη με τη μορφή της ακτινοβολίας και το ηλιακό φάσμα αποτελείται από 3 ζώνες:



  • Την υπέρυθρη ακτινοβολία

  • Το ορατό φως και 

  • Την υπεριώδη ακτινοβολία

 




 

Όπως φαίνεται και παραπάνω, επιβλαβής είναι μόνο η υπεριώδης ακτινοβολία, η οποία χωρίζεται και πάλι σε 3 ειδών ακτίνες:



·       Τις UVA

·       Τις UVB και 

·       Τις UVC

 



 

Από τα 3 αυτά είδη ακτινών, θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με τις UVA και τις UVB, μιας και οι UVC απορροφώνται από το όζον.

 

ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ ΗΛΙΑΚΗ ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

 


Οι Ακτίνες UVA (Α όπως Aging) είναι το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη. Διαπερνούν σύννεφα, γυαλί και εισχωρούν βαθιά στην επιδερμίδα. Παράγουν ελεύθερες ρίζες, αλλοιώνουν την επιδερμίδα και προκαλούν φωτογήρανση, δυσανεξία στον ήλιο, μελαγχρωματικές βλάβες, ακόμη και καρκίνο του δέρματος.

 

Οι Ακτίνες UVB (Β όπως burning) είναι το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας, εμποδίζονται από τα σύννεφα και το γυαλί, ευθύνονται για το μαύρισμα, το ηλιακό έγκαυμα, κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις ακόμα και για τον καρκίνο του δέρματος.


 

Οπότε, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι ένα αντηλιακό για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να μας προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB.

 

Πώς όμως θα επιλέξουμε για εμάς και την οικογένειά μας το κατάλληλο αντηλιακό; Είναι όλα τα ίδια;


Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα αντηλιακά του εμπορίου.

 

ΟΡΓΑΝΙΚΑ VS ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΦΙΛΤΡΑ

Τα αντηλιακά μπορούν να χρησιμοποιούν είτε οργανικά είτε ανόργανα φίλτρα.


ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ


·       Τι είναι: Τα οργανικά φίλτρα αποτελούνται από ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης – για το λόγο αυτό αποκαλούνται και ορυκτά φίλτρα - όπως είναι το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου.

·       Πώς δρουν: Με την εφαρμογή του αντηλιακού προϊόντος, τα οργανικά φίλτρα επικάθονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας όπου αντανακλούν και διαχέουν τις ακτίνες UV σαν μικροσκοπικοί καθρέφτες, εμποδίζοντάς τις να διαπεράσουν στις βαθύτερες στιβάδες της.


Τα ΥΠΕΡ των οργανικών φίλτρων είναι ότι:

·       Είναι ευρέως φάσματος UVA – UVB

·       Παρέχουν προστασία από την πρώτη στιγμή

·       Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσης στην άμεση ακτινοβολία

·       Είναι φιλικά με την επιδερμίδα

 

Τα ΚΑΤΑ των οργανικών φίλτρων είναι ότι:


·       Παρασύρονται εύκολα από νερό και ιδρώτα, άρα αφήνουν απροστάτευτη την επιδερμίδα

·       Αφήνουν στην επιδερμίδα μια λευκή «μεμβράνη» (για κάποιους αντιαισθητική)

·       Απλώνονται δύσκολα

·       Χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να καλυφθούν όλα τα μέρη του σώματος

·       Μπορεί να περιέχουν κάποια συστατικά φαγεσωρογόνα (προκαλούν μαύρα στίγματα)

·       Τα νανοσωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου και διοξειδίου του τιτανίου που χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την υφή των αντηλιακών, ερευνώνται ακόμα για τυχόν κινδύνους που κρύβουν για την υγεία

 

ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΦΙΛΤΡΑ


·       Τι είναι: Συνδυασμοί οργανικών ενώσεων που προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος. 


·       Πώς δρουν: Μέσω μιας χημικής αντίδρασης, απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, την μετατρέπουν σε υπέρυθρη (χαμηλότερης ενέργειας) και στη συνέχεια την απελευθερώνουν σαν θερμότητα, εμποδίζοντας έτσι τις ακτίνες UV να εισχωρήσουν στο δέρμα.


Τα ΥΠΕΡ των ανόργανων φίλτρων είναι ότι:


·       Είναι ευρέως φάσματος UVA – UVB

·       Είναι φωτοσταθερά (δεν εκφυλίζονται στο φως)

·       Έχουν λεπτόρρευστη υφή

·       Χρειάζεται μικρότερη ποσότητα για να καλυφθούν όλα τα μέρη του σώματος

·       Είναι ιδανικά για προσθήκη αντιγηραντικών, αντιοξειδωτικών συστατικών

 

Τα ΚΑΤΑ των ανόργανων φίλτρων είναι ότι:


·       Χρειάζονται 20 λεπτά για να δράσουν

·       Χρειάζονται συχνή επάλειψη

·       Αν στάξουν στα μάτια, τσούζουν


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.Γιατί κοκκινίζουμε;


Με την έκθεση και την παραμονή μας στον ήλιο, ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο του σώματός μας έχει προσβληθεί. Έτσι, διογκώνει τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων, οπότε φτάνει περισσότερο αίμα στην περιοχή ώστε περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια να αναπλάσουν τη βλάβη.


2.Γιατί μαυρίζουμε;


Το μαύρισμα είναι στην ουσία άμυνα του δέρματος, για να προστατεύσει τους υποκείμενους ιστούς από την ηλιακή ακτινοβολία. Δηλαδή, είναι κάτι σαν φυσικό στέγαστρο. Η UVA ακτινοβολία πυροδοτεί την απελευθέρωση της μελανίνης & οξειδώνει την υπάρχουσα. Η UVB στέλνει το μήνυμα στα μελανοκύτταρα να παράξουν μελανίνη που είναι η χρωστική της επιδερμίδας.


3.Πόση ποσότητα πρέπει να χρησιμοποιώ;


Για να καλυφθούμε όσο δηλώνει ο δείκτης προστασίας, χρειαζόμαστε 2mg/cm2 δέρματος. Δηλαδή, για έναν ενήλικα χρειαζόμαστε περίπου 4 κουταλιές της σούπας προϊόν.


4.Τι είναι ο φωτότυπος;


Ο τύπος δέρματος Fitzpatrick (δερματολόγος που συνέταξε την κλίμακα φωτοτύπων το 1975) περιγράφει την κατάταξη των ατόμων ανάλογα με την αντίδραση της επιδερμίδας τους στην ηλιακή ακτινοβολία. Βασίζεται στη διαπίστωση ότι το γενικό χρώμα των ματιών, των μαλλιών και του δέρματος (ποσότητα μελανίνης) καθορίζουν το αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο. 


5. Γιατί πρέπει να φοράω το αντηλιακό από το σπίτι;


Το αντηλιακό (όπως άλλωστε και κάθε κρέμα που απλώνουμε στην επιδερμίδα μας) χρειάζεται κάποιον χρόνο για να απορροφηθεί και να ξεκινήσει η δράση του. Αυτός ο χρόνος ορίζεται περίπου στα 20’. Επίσης, προσθέτοντας αυτό το βήμα στην καθημερινή μας ρουτίνα, δεν αφήνουμε εύκολα περιθώρια για εξαιρέσεις.


6.Γιατί δεν πρέπει να εκτίθεμαι στον ήλιο 11πμ. – 5μμ;


Στις ώρες μεταξύ 11πμ και 5μμ οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πιο κάθετα στη Γη και μας «πετυχαίνουν» περισσότερες.


7.Γιατί πρέπει να ανανεώνω το αντηλιακό αφού γράφει waterproof;


Το “waterproof” είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται πανευρωπαϊκά για να δείξει ότι το αντηλιακό διατηρεί την ικανότητά του να διαχειρίζεται  την ηλιακή ακτινοβολία μετά από 40 λεπτά παραμονής μέσα στο νερό. Πρακτικά, κανένα αντηλιακό δεν είναι 100% αδιάβροχο. Αν θέλουμε να είμαστε προστατευμένοι, χρειάζεται επανάληψη κάθε 2 ώρες και κάθε φορά που βγαίνουμε από το νερό.


8.Τι θα πει SPF;


Είναι το ακρωνύμιο του Sun Protection Factor. Δείχνει τον ΧΡΟΝΟ που μπορούμε να καθίσουμε στον ήλιο χωρίς να καούμε αν εφαρμόσουμε το συγκεκριμένο αντηλιακό. Πχ αν κάποιος μένει στον ήλιο χωρίς αντηλιακό και χωρίς να κοκκινίσει για 10 λεπτά, με την Aloe Vera αντηλιακή λοσιόν 30 SPF μπορεί να μείνει 10 Χ 30 = 300 λεπτά.


9.Γιατί να μην χρησιμοποιήσω το περσινό αντηλιακό μου;


Αν το αντηλιακό είναι κλειστό, και έχει φυλαχτεί σε δροσερό και σκιερό μέρος, τότε διατηρείται περίπου μέχρι την ημερομηνία λήξης. Αν όμως έχει ανοιχτεί, οι θερμές συνθήκες φύλαξης και μεταφοράς έχουν αλλοιώσει τη σύνθεσή του και το έχουν κάνει λιγότερο αποτελεσματικό.


10.Γιατί να φοράω αντηλιακό μια συννεφιασμένη μέρα;


Τα σύννεφα μπορούν να περιορίσουν να φτάσουν στο δέρμα μας μόνο οι ακτίνες UVB (burning) και γι’ αυτόν τον λόγο δεν νιώθουμε τον ήλιο να μας «καίει». Δεν περιορίζουν όμως καθόλου τις ακτίνες UVA (Aging) οι οποίες διαπερνούν και σύννεφα και γυαλί. Δηλαδή, φοράμε αντηλιακό χειμώνα – καλοκαίρι και ανεξαρτήτως καιρού.


11.Τι αντηλιακό να βάλω στο 6 μηνών μωρό μου; ΚΑΝΕΝΑ!!!



Τα βρέφη κάτω από 18 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται απ’ ευθείας στον ήλιο, ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες. Τα άνω των 6 μηνών ή όταν αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί, μπορούν να βγουν στον ήλιο μόνο νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα (πριν τις 09.30 και μετά τις 17.30) και αυτό για λίγα μόνο λεπτά και αφού φορούν καπέλο και είναι κάτω από κάποιο σκίαστρο.


12.Τι προηγείται; Η κρέμα ή το αντηλιακό;


Αυτό εξαρτάται από το ίδιο το αντηλιακό. Συνήθως, τα αντηλιακά που  περιέχουν ανόργανα φίλτρα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε, για να αποδώσουν αυτό που λένε, πρέπει να μπαίνουν σε καθαρή επιδερμίδα. Οπότε, επιλέγουμε ένα αντηλιακό με ενυδατική δράση (και αντιγηραντική δράση για το πρόσωπο), το εφαρμόζουμε σε καθαρή επιδερμίδα και εάν δεν καλυπτόμαστε (δηλαδή αν συνεχίζουμε να νιώθουμε ότι το δέρμα μας «τραβάει»), τότε εφαρμόζουμε από πάνω λίγη από την ενυδατική μας. 


Αντιθέτως, τα αντηλιακά με οργανικά φίλτρα, επειδή δεν εισχωρούν, δεν ενυδατώνουν με αποτέλεσμα να πρέπει πρώτα να ενυδατώνουμε την επιδερμίδα μας με την κρέμα μας και μετά να απλώνουμε το αντηλιακό που θα δημιουργήσει τη μεμβράνη που θα μας προστατέψει.


 Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να διαβάζουμε και τις οδηγίες χρήσης του κάθε προϊόντος.


16 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page