top of page

Μπλε Φως: Αόρατος εχθρός, ορατά αποτελέσματα


Έχετε μετρήσει πόσες ώρες περνάτε μπροστά στον υπολογιστή σας, στο tablet σας, στο smartphone σας και στην τηλεόρασή σας;


Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο περνάμε τουλάχιστον 6,5 ώρες μπροστά σε κάποια οθόνη. Βέβαια, είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος στις νεαρότερες ηλικίες ή στους επαγγελματίες που η οθόνη είναι μέρος της εργασίας τους. 


Γνωρίζουμε όμως ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της έκθεσης στην επιδερμίδα μας;

Όλες οι οθόνες εκπέμπουν Μπλε Φως, ή αλλιώς High Energy Visible (HEV). Αυτήν την ακτινοβολία δυστυχώς δεν την νιώθουμε, οπότε μας είναι πιο δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε το τι μπορεί να μας προκαλέσει.


Το μπλε φως εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας με τη μορφή της υπεριώδους ακτινοβολίας και μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, βλάβες στο DNA και στα κύτταρα. Αυτό οδηγεί στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας, το επονομαζόμενο digital aging ή ψηφιακή γήρανση.


Η αλυσίδα όμως δεν σταματά εδώ. Το μπλε φως μπορεί να προκαλέσει απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, σε σπάνιες περιπτώσεις υπερχρωματισμό, αφυδάτωση και κατά συνέπεια φλεγμονή, έκζεμα ή ακμή.


Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Το μπλε φως μπορεί να εκπέμπεται και από τον ήλιο όσο και από τις οθόνες, αλλά συμπεριφέρεται διαφορετικά από τις γνωστές ηλιακές ακτίνες UVA και UVB και, κατά συνέπεια, τα περισσότερα αντηλιακά δεν μας προστατεύουν από αυτό.


Υπάρχουν βέβαια κάποια αντηλιακά που δηλώνουν ότι πέρα από την αντηλιακή προστασία, μας προσφέρουν και προστασία ενάντια στο μπλε φως.


Ένας άλλος τρόπος να προστατευτούμε είναι να χρησιμοποιούμε κάποιο serum με βιταμίνη C, αλλά θα πρέπει να προσέχουμε πολύ τα συστατικά, μιας και κάποια απ’ αυτά είναι φωτοευαίσθητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε μόνο κατά τη νύχτα και όχι την ημέρα όπου υπάρχει ο φόβος να έρθουν σε επαφή με τον ήλιο.


Ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο εξειδικευμένο serum, κατά προτίμηση με εκχύλισμα σπιρουλίνας και με εκχύλισμα μπλε λωτού.


Ο συνδυασμός αυτών των 2 φυσικών συστατικών βοηθά στην απορρόφηση του μπλε φωτός, προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και τους ερεθισμούς της επιδερμίδας, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, και επανορθώνει τις κυτταρικές βλάβες στην επιδερμίδα.


Επειδή είναι serum, έχει πολύ ελαφριά υφή και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μέρα – νύχτα, πριν από την έκθεσή μας στο μπλε φως, συνδυάζοντάς το με την αντίστοιχη ενυδατική μας.


Ακόμα καλύτερα βέβαια είναι να αρχίσουμε να καταναλώνουμε και συμπλήρωμα σπιρουλίνας, η οποία είναι εξαιρετική για την γενικότερη αποτοξίνωση του δέρματος.


Όπως έχουμε ξαναπεί άλλωστε, η υγεία του δέρματός μας ξεκινάει από μέσα μας.

 

3 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page