top of page

Γήρανση: Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο χρόνο;




Όχι, δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο χρόνο όταν μιλάμε για τη γήρανση! Κάποιοι άνθρωποι έχουν δέρμα που επηρεάζεται πιο γρήγορα από άλλα. Για παράδειγμα, το λεπτό, ξηρό δέρμα γερνάει πιο εύκολα από το παχύ, λιπαρό δέρμα. Τα άτομα με λευκή επιδερμίδα αναπτύσσουν περισσότερες ρυτίδες από τα άτομα με πιο σκούρα επιδερμίδα. Το DNA και ο τρόπος ζωής μας επηρεάζουν την ικανότητα του δέρματος να αναγεννάται.


Επίσης, οι άντρες έχουν ένα πλεονέκτημα στη γήρανση της επιδερμίδας τους, μιας και η συνολική γήρανση του οργανισμού τους ξεκινάει μερικά χρόνια αργότερα σε σχέση με τις γυναίκες. Στους άνδρες ξεκινά γύρω στην ηλικία των 18 ενώ στις γυναίκες ρόλο παίζει η έναρξη της εμμήνου ρήσεως.


Επίσης, συνήθως η αντρική επιδερμίδα είναι πιο παχιά και πιο λιπαρή, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτική.


Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι άντρες μπορούν να προσέχουν λιγότερο την επιδερμίδα τους αν θέλουν να έχουν μια όμορφη και υγιή εμφάνιση.

 

Πότε ξεκινά η γήρανση του δέρματος;

Όσο μεγαλώνουμε το σώμα αρχίζει να επιβραδύνει τις λειτουργίες του στις οποίες περιλαμβάνεται και ο κύκλος των κυττάρων στην επιδερμίδα. Από την ηλικία των 25 ο οργανισμός ξεκινά να παράγει λιγότερο κολλαγόνο, με ρυθμό περίπου 1% λιγότερο για κάθε χρόνο που περνά. Μέχρι την ηλικία των 50, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου νέα ποσότητα κολλαγόνου, ενώ αυτή που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια διαλύεται και είναι ασθενέστερη.


Αυτό σημαίνει ότι με λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, ακολουθεί μία σειρά αλλαγών, στα βλέφαρα, στις γραμμές έκφρασης, στον λαιμό, με την εμφάνιση ρυτίδων. 

 

Στα 20

Η συχνή χρήση τηλεφώνων και υπολογιστών χαλαρώνουν το δέρμα γύρω από το πιγούνι και τον λαιμό. Επίσης το αλκοόλ και η ζάχαρη προκαλούν αφυδάτωση. Τέλος το κάπνισμα, μπορεί να φέρει αρκετές συνέπειες όχι μόνο για το δέρμα αλλά να θέσει σε κίνδυνο για πολλές ακόμα παθήσεις και νόσους. Εάν τα άτομα αυτής της ηλικίας περιορίσουν τους παραπάνω παράγοντες, θα δείχνουν πολύ πιο υγιή και νέα στα 40 και 50 τους χρόνια.


Επίσης, η υγρασία που διατηρεί το δέρμα μας αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. Μπαίνοντας στην δεκαετία των 20, το δέρμα σταδιακά χάνει την φρεσκάδα και την ελαστικότητα του. Αρχίζουν να διαγράφονται οι πρώτες λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες που προκαλούνται από τις ακτίνες UV του ήλιου. 

 

Στα 30

Στα 30, το δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε ορατά σημάδια ρύπανσης (ή ελεύθερων ριζών). Αυτό μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή λεπτών γραμμών, ρυτίδων, κηλίδων και ανώμαλης υφής.


Επίσης, ξεκινούν οι πρώτες εμφανείς αλλαγές στον συνδετικό ιστό του δέρματος, που μειώνουν ακόμη περισσότερο την διατήρηση της υγρασίας. Παράλληλα, μειώνεται η ικανότητα αναγέννησης της επιδερμίδας και η ελαστικότητα της. Οι λεπτές γραμμές γίνονται ακόμη πιο εμφανείς και σχηματίζουν τις πρώτες ρυτίδες.

 

 

Στα 40

Στα 40, είναι φυσιολογικό να παρατηρούμε βαθύτερες ρυτίδες.

Η υγρασία είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί φυσικά πλέον, ενώ ξεκινά η μείωση στην φυσική παραγωγή του υαλουρονικού οξέος. Το δέρμα γίνεται πιο ξηρό και οι  λεπτές γραμμές γίνονται ρυτίδες και είναι ιδιαίτερα εμφανείς στα χείλη, στο μέτωπο και στην περιοχή των ματιών.


Παρατηρούμε επίσης μεγαλύτερη δυσχρωμία στο δέρμα, και όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στον λαιμό, στο στήθος, στα χέρια και σε άλλες περιοχές του σώματος. Επίσης παρατηρείται περισσότερη χαλάρωση του δέρματος, ειδικά γύρω από το στόμα και τα ζυγωματικά.


Με άλλα λόγια, η δεκαετία των 40 είναι συχνά το πραγματικό σημείο καμπής.

 

Στα 50+

Στα 50, τα σημάδια της γήρανσης γίνονται πιο εμφανή. Επειδή δεν παράγεται νέο κολλαγόνο, παρατηρείται ακόμη πιο έντονη χαλάρωση του δέρματος.


Σ’ αυτή τη δεκαετία, υπάρχει επιπλέον ο επιβαρυντικός παράγοντας των ορμονικών αλλαγών. Η επιδερμίδα γίνεται ακόμη πιο ξηρή, εύθραυστη, ευαίσθητη και λιγότερο ανθεκτική στους εξωτερικούς παράγοντες. Η ανομοιομορφία του χρώματος είναι πιο εμφανής όπως και οι ρυτίδες που εμφανίζονται πιο βαθιές.


Μπορώ να βοηθήσω την επιδερμίδα μου;

Το δέρμα είναι ένας ιστός που ανανεώνεται πλήρως κάθε 28 ημέρες σε κανονικές συνθήκες.


Όσο όμως μεγαλώνουμε, αυτή η λειτουργία γίνεται πιο αργή με τα αποτελέσματα που αναφέραμε προηγουμένως. Ευτυχώς όμως, μπορούμε να περιορίσουμε αυτή τη φυσική φθορά με διάφορα άριστα ποιοτικά, ελεγμένα προϊόντα καθώς και με κάποιες καθημερινές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε.


Χρήσιμα Tips

Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο.

Κόβουμε το κάπνισμα – ή δεν το ξεκινάμε ποτέ.

Ακολουθούμε ισορροπημένη διατροφή

Πίνουμε άφθονο νερό

Φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία

Ρυθμίζουμε το στρες και το άγχος μας

Κάνουμε γυμναστική (ιδανικά σε εξωτερικό χώρο)

Κοιμόμαστε αρκετά και καλά

Καθημερινός καθαρισμός της επιδερμίδας με σωστό ντεμακιγιάζ επιλέγοντας τα κατάλληλα προϊόντα

Φοράμε πάντα αντηλιακό (χειμώνα – καλοκαίρι)

Από την ηλικία των 30, ξεκινάμε να χρησιμοποιούμε και αντιγηραντικά προϊόντα, και όχι μόνο ενυδατικά

Ειδικά για τις μεγαλύτερες ηλικίες, απαραίτητη και η ειδική κρέμα νυκτός

8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page