top of page

Μεταβολισμός: Η δύναμη πίσω από την υγεία και την ευεξία




Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των πολύπλοκων φυσιολογικών λειτουργιών, μέσω των οποίων τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά τους μετατρέπονται σε ενέργεια. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία, την ανάπτυξη και την υποστήριξη του σώματός μας. Αποτελεί το σύνολο όλων των χημικών αντιδράσεων που εκτελούνται στο σώμα μας για την παροχή ενέργειας, καθώς και για την παραγωγή και ανανέωση των κυττάρων.


Πώς λειτουργεί και πώς μπορείτε να τον βελτιώσετε


Ο μεταβολισμός επηρεάζεται από παράγοντες όπως τα γονίδια, η ηλικία, ο τρόπος ζωής, η ποιότητα των τροφίμων και του πόσιμου νερού που καταναλώνουμε, το στρες και οι ορμόνες. Η επεξεργασία και η διατροφική αξία των τροφών που καταναλώνουμε, μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό. Τα υγιεινά λίπη (π.χ. αβοκάντο, ελαιόλαδο) μπορούν να υποστηρίξουν τον μεταβολισμό, ενώ οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (π.χ. γλυκά και αρτοσκευάσματα) μπορούν να επιβραδύνουν τη λειτουργία του. Στο σώμα μας πραγματοποιούνται ταυτόχρονα πάνω από 70.000 μεταβολικές διεργασίες! Χάρη σ’ αυτές παράγονται η ενέργεια και οι μεταβολίτες που χρειαζόμαστε.

 

Τι σημαίνει όμως «έχω χαμηλό μεταβολισμό»; Ποια είναι τα συμπτώματα;


Αύξηση σωματικού βάρους/δυσκολία στην απώλεια κιλών. Ένας χαμηλός μεταβολισμός συνεπάγεται τη μείωση του ρυθμού καύσης της λαμβανόμενης τροφής.


Κούραση, γενική αδυναμία. Η μείωση των καύσεων συνεπάγεται μείωση στην παραγόμενη ενέργεια και ως εκ τούτου το άτομο νιώθει ατονία και συνεχές αίσθημα κόπωσης.


Ξηρό δέρμα και αδύναμα μαλλιά και νύχια. Οι μεταβολικές διεργασίες σε κυτταρικό επίπεδο δεν πραγματοποιούνται σωστά με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών να μην μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και τη λάμψη του, τα νύχια γίνονται εύθρυπτα ενώ τα μαλλιά αποδυναμώνονται και θαμπώνουν. 


Απότομες αλλαγές διάθεσης και αδυναμία συγκέντρωσης. Ένας χαμηλός μεταβολικός ρυθμός συνήθως σημαίνει χαμηλά επίπεδα της θυρεοειδούς ορμόνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την πνευματική ισορροπία και ευεξία, ενώ κάθε διαταραχή των επιπέδων της στο αίμα οδηγεί σε αυτά τα συμπτώματα. 


Συχνοί πονοκέφαλοι και ημικρανίες. Είναι άλλο ένα βασικό σύμπτωμα των χαμηλών επιπέδων της θυρεοειδούς ορμόνης όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.


Δυσκοιλιότητα. Ο αργός μεταβολισμός αυξάνει το χρόνο διέλευσης στο έντερο με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονη δυσκοιλιότητα, παραγωγή αερίων και τυμπανισμός. 


Έντονη επιθυμία για γλυκά και υδατάνθρακες. Ένας οργανισμός με μειωμένο ρυθμό μεταβολικών διεργασιών, εμφανίζει αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό οδηγεί στις λεγόμενες “λιγούρες” για γλυκά και υδατάνθρακες. 


Διατάραξη ισορροπίας ορμονών. Ένας υγιής μεταβολισμός είναι απαραίτητος παράγοντας για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων των ορμονών όπως η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα, η κορτιζόλη κ.ο.κ. 


Διατάραξη κύκλου εμμήνου ρύσης. Αποτελεί βασικό πρόβλημα σε γυναίκες με χαμηλό μεταβολισμό και είναι συνέπεια της διατάραξης των ορμονών.


Βελτιστοποιώντας τον Μεταβολισμό: Αποτελεσματικές Λύσεις

 

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τον μεταβολισμό μας να βρει την ισορροπία του με φυσικούς τρόπους όπως ο βελονισμός, βότανα, και άσκηση.




Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, έχει τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις  και γι' αυτό είναι σημαντικό να σχεδιάζουμε μια λύση που είναι προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες.


Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα τον οργανισμό σας και τις ανάγκες του. Θα σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή για τη δική σας υγεία.


Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας για να βρούμε την λύση που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες

 

29 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page