top of page

Περιποίηση προσώπου από το Α έως το Ω

 



Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε την εξωτερική μας εμφάνιση είναι να υποστηρίξουμε την … εσωτερική μας βιολογική και ψυχική κατάσταση.


Με λίγα λόγια, όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται κουρασμένος, αγχωμένος, πιεσμένος, όταν δεν κοιμάται καλά, όταν οι ορμόνες δεν βρίσκονται σε ισορροπία κλπ, είναι απολύτως φυσιολογικό η όψη μας, η επιδερμίδα μας, όλο μας το σώμα να αντανακλά αυτήν την κατάσταση, οπότε φαινόμαστε ταλαιπωρημένοι, λιγότερο «φρέσκοι».


Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Αρχικά, καλό θα ήταν να επισκεφθούμε έναν γιατρό που εμπιστευόμαστε, ιδανικά ολιστικό, ο οποίος θα μπορέσει να μας ακούσει συνολικά και όχι να επικεντρωθεί μόνο στα μεμονωμένα συμπτώματα που αφορούν την ειδικότητά του. Αυτός, θα μας πάρει ένα πλήρες ιατρικό (και όχι μόνο) ιστορικό, πολύ πιθανό να μας ζητήσει να κάνουμε και κάποιες εξετάσεις ώστε να δούμε αν μας λείπουν κάποια απαραίτητα στοιχεία και κατόπιν θα μας προτείνει διάφορες λύσεις που θα αφορούν εμάς προσωπικά και μόνο και για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Συνήθως, οι ολιστικοί γιατροί προτείνουν λύσεις μέσω του βελονισμού, των βοτάνων, των φυσικών συμπληρωμάτων κ.α. με, ομολογουμένως, εντυπωσιακά αποτελέσματα.


Όταν ο οργανισμός αρχίζει να βρίσκει την ισορροπία του τόσο σε βιολογικό όσο και σε ψυχικό – ψυχολογικό επίπεδο, εκπέμπει αυτόματα μια εκθαμβωτική ομορφιά που σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητη.

 

Περιποίηση προσώπου

Πέρα από τα όσα είπαμε μέχρι τώρα, πρέπει, φυσικά, να βοηθήσουμε την επιδερμίδα μας και εξωτερικά, κάνοντας καθημερινά μια σωστή περιποίηση προσώπου.


Συνολικά, είναι 10 τα βήματα μιας σωστής περιποίησης και όσα περισσότερα ακολουθούμε στη ρουτίνα μας (ιδανικά όλα), τόσο πιο καλό θα είναι το αποτέλεσμά μας.


Πρέπει να θυμόμαστε ότι η σωστή περιποίηση είναι για όλους (γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών) και ότι όσο πιο νεαρή είναι η ηλικία που ξεκινάμε, τόσο πιο μακροπρόθεσμα θα είναι τα αποτελέσματα.


Δεν είναι όμως ίδια για όλους. Ο καθένας μας, ανάλογα με τις ανάγκες τις επιδερμίδας του (ηλικία, τύπος επιδερμίδας, φωτότυπος κλπ) χρησιμοποιεί διαφορετικά προϊόντα, κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ιδιαίτερες ανάγκες.

 

Περιποίηση προσώπου βήμα – βήμα

Βήμα 1o – Καθαρισμός χεριών


Πριν ασχοληθούμε με την επιδερμίδα του προσώπου μας, φροντίζουμε να έχουμε πλύνει οπωσδήποτε τα χέρια μας. Είναι πολύ σημαντική η καθαριότητα των χεριών μας για να μη μεταφέρουμε στο πρόσωπο, τα μικρόβια και τους ρύπους που υπάρχουν σ’ αυτά. Έτσι, αποφεύγουμε τη δημιουργία ακμής και τα αντιαισθητικά σπυράκια.

 

 

Βήμα 2.0 – Καθαρισμός προσώπου


Σημαντικότατο βήμα για να απολαύσουμε τα οφέλη ενός καθαρού δέρματος. Η επιλογή του κάθε καθαριστικού, θα πρέπει να γίνει με βάση τον τύπο της επιδερμίδας μας.


Θα πρέπει να αφαιρεί τους ρύπους και την υπερβολική λιπαρότητα αλλά να κρατά την σωστή ενυδάτωση. Με τον καθαρισμό, να μην αφαιρείται μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρότητας από όσο πρέπει, για να αποφύγουμε την δημιουργία ξηρότητας.


Όλες οι κινήσεις μας στο πρόσωπο θα πρέπει να είναι κυκλικές, μικρές και πολύ απαλές ώστε να μην δημιουργούμε μόνοι μας μικρές ρυτίδες.


Επειδή ξηρότητα = ρυτίδες (έστω και μακροπρόθεσμα), καλό είναι αν το δέρμα μας δεν είναι λιπαρό, να μην χρησιμοποιήσουμε σαπούνι ως καθαριστικό. Μπορεί να δημιουργήσει ξηρότητα και κοκκινίλες.

 

Βήμα 2.1 – Καθαρισμός ματιών


Διαβάζουμε τις οδηγίες του καθαριστικού μας για το αν είναι κατάλληλο και για την περιοχή των ματιών. Αν δεν είναι, τότε επιλέγουμε επιπλέον ένα καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.


Γενικά, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε ειδικό καθαριστικό για τα μάτια, μιας και η επιδερμίδα γύρω απ’ αυτά είναι πολύ πιο λεπτή, άρα και με διαφορετικές ανάγκες.


Για τον καθαρισμό των ματιών, χρησιμοποιούμε δίσκους ντεμακιγιάζ ή καθαριστικό ειδικό για την περιοχή των ματιών. Αφαιρούμε το όποιο μακιγιάζ ή γενικά τους ρύπους με πολύ απαλές κινήσεις και φυσικά χωρίς ΠΟΤΕ να τρίβουμε την περιοχή αυτή.

 

Βήμα 2.2 -Καθαρισμός λαιμού & ντεκολτέ


Δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε την περιοχή του λαιμού και του ντεκολτέ, ώστε όταν φτάσουμε σε μεγαλύτερη ηλικία, να μην είναι διαφορετική η επιδερμίδα αυτών των σημείων. Δυστυχώς, πολύ συχνά αμελούμε τις συγκεκριμένες περιοχές, με αποτέλεσμα τα σημεία αυτά να δείχνουν αργότερα την πραγματική τους ηλικία.


Κατόπιν, αφαιρούμε απαλά το καθαριστικό που χρησιμοποιήσαμε, πρώτα με βαμβάκι ή απορροφητικό χαρτί.


Τελευταία πινελιά, είναι να ξεπλύνουμε με χλιαρό νερό (ποτέ καυτό) το πρόσωπό μας και να το σκουπίσουμε και πάλι με λίγο απορροφητικό χαρτί. Καλύτερα να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πετσέτα προσώπου είτε γιατί μπορεί να είναι σκληρή είτε βρώμικη και να έχουμε τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα απ’ ό,τι επιθυμούμε.

 

Βήμα 3 – Τονωτική λοσιόν


Η επόμενη κίνησή μας θα πρέπει να είναι η τονωτική λοσιόν ή αλλιώς toner. Βοηθά στην ενυδάτωση και στο ξύπνημα της επιδερμίδας μετά τον καθαρισμό. Αφαιρεί τα υπολείμματα του γαλακτώματος ή του μακιγιάζ που δεν κατάφερε να αφαιρέσει το νερό ή το χαρτί.


Επίσης, επαναφέρει το PH του δέρματος. Αυτό γίνεται επειδή μετά τον καθαρισμό, συνήθως διαταράσσεται το PH της επιδερμίδας και η λοσιόν βοηθά να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα. Η τονωτική λοσιόν χρησιμοποιείται μετά τον καθαρισμό του προσώπου - λαιμού -ντεκολτέ με απαλές κινήσεις, "ταμποναριστά" με ένα βαμβάκι. Χρησιμοποιήστε το καθημερινά και από την πρώτη κιόλας εβδομάδα θα αρχίσετε να βλέπετε τα πρώτα αποτελέσματα με πεντακάθαρη και ανανεωμένη επιδερμίδα.

 

Βήμα 4 – Κρέμα ματιών


Μετά τον καθαρισμό, απλώνουμε την κρέμα ματιών. Ιδανικά θα ήταν στην εν λόγω περιοχή να μην απλώσουμε κανένα άλλο προϊόν προκειμένου να αποφύγουμε έναν ανεπιθύμητο ερεθισμό. Η ευαίσθητη περιοχή των ματιών είναι το πρώτο σημείο γήρανσης που θα παρατηρήσουμε, οπότε είναι ένα σημαντικότατο και απαραίτητο βήμα.


Η κρέμα ματιών χρησιμοποιείται για την ενυδάτωση του συγκεκριμένου σημείου και την φωτεινότητα του. Ανάλογα με την ηλικία και τις απαιτήσεις του δέρματός μας, μπορούμε να επιλέξουμε μια κρέμα ματιών απλώς ενυδατική, ή αντιγηραντική και συσφικτική.


Με πολύ απαλές και κυκλικές κινήσεις απλώνουμε την κρέμα γύρω από τα μάτια μας. Κατόπιν, για καλύτερο αποτέλεσμα κάνουμε με τα ακροδάχτυλα μας ελαφρύ μασάζ ταμποναριστά για την σωστότερη απορρόφηση της κρέμας.


Το βασικό είναι να μας χαρίσει ενυδάτωση και λάμψη μειώνοντας τις λεπτές γραμμές, τα σημάδια κούρασης και τους μαύρους κύκλους.


Το καλοκαίρι, μπορούμε να βάλουμε την κρέμα ματιών και ημέρας στο ψυγείο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε (όσες και όσοι δεν το έχετε δοκιμάσει) πόσο αναζωογονητική και δροσερή αίσθηση αφήνει στο δέρμα!


Tip: Πρέπει να ξεκινάμε να χρησιμοποιούμε κρέμα ματιών οπωσδήποτε από την ηλικία των 20 ετών.

 

Βήμα 5 – ορός / serum / λάδι προσώπου


Σειρά έχει ο ορός ή αλλιώς το serum. Ο ορός τοποθετείται πριν από την ενυδατική κρέμα για να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμά της. Χάρη στην ελαφριά υφή του δεν βαραίνει την επιδερμίδα ενώ ενυδατώνει το δέρμα εις βάθος.


Μπαίνει πριν από όλα, αφού είναι σούπερ λεπτόρευστος και διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Με τον ορό και την τόσο δροσερή του υφή, μπορούμε να κάνουμε και λίγο μασάζ στην επιδερμίδα, προκειμένου να την αφυπνίσουμε και να την διατηρούμε πάντα σφριγηλή και νεανική.


Tip: Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον ορό με την ενυδατική κρέμα, γιατί ο ορός και η υπερσυμπυκνωμένη σύνθεσή του δρουν στις στοιβάδες εκείνες της επιδερμίδας που λαμβάνει χώρα η κυτταρική ανανέωση και όχι στην εξωτερική επιφάνεια μόνο.

 

Βήμα 6 – αντηλιακή κρέμα


Εξίσου πολύ σημαντικό βήμα, αν και πολλές φορές παραλείπεται, είναι η αντηλιακή κρέμα

Αν η κρέμα ημέρας ας περιέχει αντηλιακό φίλτρο, μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το βήμα μόνο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και εφόσον μείνουμε στον ήλιο για λίγη ώρα. Οι ενυδατικές κρέμες, ακόμη και με υψηλό δείκτη προστασίας SPF, δεν προστατεύουν για χρήση στην παραλία.


Η αντηλιακή κρέμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται ακόμη και με συννεφιά αφού οι υπεριώδεις ακτίνες περνούν και σε αυτή την περίπτωση. Οι αντηλιακές κρέμες προστατεύουν το δέρμα μας από τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου και την υπεριώδη ακτινοβολία.


Ο ήλιος ευθύνεται πλέον για την γήρανση του προσώπου (που εκτίθεται περισσότερο) αλλά και γενικά του δέρματος. Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί τις πανάδες, δηλαδή τις καφέ κηλίδες που δημιουργούν ανομοιομορφία και σημάδια στο χρώμα του προσώπου μας.

 

Βήμα 7 – κρέμα ημέρας


Η κρέμα ημέρας θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση για την σωστή περιποίηση της επιδερμίδας μας. Κάθε τύπος επιδερμίδας θα πρέπει να ενυδατώνεται άσχετα με το αν καταναλώνετε πολύ νερό στην καθημερινότητα σας.


Η σωστή επιλογή της ενυδατικής σας κρέμας είναι μια πραγματική ασπίδα της επιδερμίδας.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως όσο μεγαλώνουμε οι ανάγκες της επιδερμίδας μας αλλάζουν σταδιακά κι αυτές. Κρέμες τις οποίες θεωρούμε ιδανικές για το πρόσωπο μας, μετά από λίγα χρόνια παρατηρούμε πως πλέον δεν είναι οι κατάλληλες. Ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που το δέρμα αλλάζει σημαντικά, είναι βασικό να χρησιμοποιούνται κρέμες που βοηθούν και στην αντιγήρανση.

 

Βήμα 7 – κρέμα νύχτας


Στην διάρκεια του ύπνου γίνεται η ανανέωση των κυττάρων του δέρματος και η ανάπλασή τους. Αποβάλλονται οι ακαθαρσίες και οι ρύποι που συσσωρεύτηκαν όλη την ημέρα και εξισορροπείται η παραγωγή του σμήγματος. Αυτό σημαίνει πως, ό,τι περιποίηση έχουμε προσφέρει στο δέρμα μας πριν πάμε για ύπνο, θα την αντικρίσουμε το πρωί.


Ο καθαρισμός του προσώπου σας το βράδυ, ακόμη και είστε υπερβολικά κουρασμένοι, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας. Οπότε, για τη βραδινή μας ρουτίνα, ακολουθούμε τα βήματα 1-5 και μετά βάζουμε την κατάλληλη για εμάς κρέμα νυκτός.


Όταν κοιμόμαστε το δέρμα μας αναπλάθεται και ανανεώνεται. Ενισχύεται η παραγωγή του κολλαγόνου και διπλασιάζεται ο ρυθμός της αναγέννησης των κυττάρων μας, επανορθώνοντας τις όποιες βλάβες.


Οι κρέμες νύχτας, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας, μπορούν να προσφέρουν ενυδάτωση, αντιγήρανση, ανάπλαση της επιδερμίδας σε βάθος και σύσφιξη.


Επίσης, στις κρέμες νύχτας, συνήθως υπάρχουν κάποια συστατικά τα οποία όταν έρχονται σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου είτε αδρανούν είτε γίνονται επικίνδυνα για το δέρμα. Γι’ αυτό ποτέ δεν χρησιμοποιούμε κρέμα νύχτας το πρωί.


Τέλος, οι κρέμες νύχτας έχουν πολύ πιο βαριά σύνθεση από της ημέρας και δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε κάτω από το μακιγιάζ.

 

Βήμα 8 - απολέπιση


Τα επόμενα δύο βήματα αφορούν την εβδομαδιαία περιποίηση της επιδερμίδας μας.

Η απολέπιση είναι σημαντική να γίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα ανάλογα με τον τύπο της κάθε επιδερμίδας. Εννοείται πως πρέπει να χρησιμοποιούμε διαφορετικό προϊόν για το πρόσωπο απ’ ότι για το σώμα.


Απαλλάσσει το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και λειαίνει την ξηρή επιδερμίδα. Βοηθά επίσης στην αύξηση της παραγωγής του κολλαγόνου με αποτέλεσμα την λείανση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών.


Βρέχουμε το πρόσωπο μας με χλιαρό νερό και απλώνουμε το προϊόν απολέπισης. Κάνουμε απαλές και κυκλικές κινήσεις αποφεύγοντας την περιοχή κάτω από τα μάτια.


Κατόπιν, πλένουμε το πρόσωπο μας με χλιαρό νερό και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί ή με μια εντελώς καθαρή πετσέτα.


Τα προϊόντα απολέπισης χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:


Τα προϊόντα πίλινγκ (peeling) - χημικής απολέπισης περιέχουν συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ ή τα AHA και γενικά, τα αποφεύγουμε επειδή μπορεί να εμφανίσουν ερεθισμούς.


Τα προϊόντα σκραμπ (scrub)- μηχανικής απολέπισης σε μορφή κρέμας που περιέχει μικρούς κόκκους που σε συνδυασμό με ελαφρύ μασάζ αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα. Αυτά ενδείκνυνται ακόμη και για ευαίσθητες επιδερμίδες καθώς σπάνια προκαλούν κάποιον ερεθισμό λόγω των φυσικών συστατικών τους.


Το πρωί είναι η καταλληλότερη ώρα για απολέπιση, αφού το βράδυ θα έχει γίνει η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων μας. Με την απολέπιση, θα απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα με αποτέλεσμα την καθαρότητα της επιδερμίδας μας.

 

Βήμα 9 – μάσκα προσώπου και ματιών


Τις μάσκες ενδείκνυται είναι να τις χρησιμοποιούμε 1-2 φορές την εβδομάδα. Οι μάσκες προσώπου βοηθούν με πολλούς ευεργετικούς τρόπους την επιδερμίδα μας. Καταρχήν, την ενυδατώνουν σε μεγάλο βαθμό (ανάλογα την μάσκα) και την τροφοδοτούν με ωφέλιμα και απαραίτητα συστατικά.


Ανάλογα βέβαια με τη μάσκα, συνήθως την απλώνουμε στο πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια και τα χείλη. Την αφήνουμε για μερικά λεπτά, ξεπλένουμε με άφθονο χλιαρό νερό και σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα ή χαρτί.


Για τα μάτια, υπάρχουν είτε τα pads, είτε ειδικές μάσκες που είναι κατάλληλες για την περιοχή των ματιών και βοηθούν ακόμα και στην ανόρθωση των βλεφάρων.

 

Βήμα 10 – περιποίηση χειλιών


Παρ’ όλο που συνήθως η περιποίηση των χειλιών δεν περιλαμβάνεται στην κλασική περιποίηση του προσώπου, καλό είναι να έχουμε όμορφα, υγιή και ενυδατωμένα χείλη, μιας και αυτά υπόκεινται σε φθορές κατά το πέρασμα των ετών.


Ειδικά η περιοχή γύρω από τα χείλη είναι πολύ ευαίσθητη με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα πρώτα σημεία όπου δημιουργούνται ρυτίδες (ειδικά για όσους καπνίζουν).


Tip: μην πετάτε την παλιά σας οδοντόβουρτσα!!! Χρησιμοποιήστε τη για να κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ στα χείλη σας για να φύγουν τα νεκρά κύτταρα και απλώστε μετά άφθονο lip balm

 

 

 

Συσκευές περιποίησης προσώπου

Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε ότι στην αγορά υπάρχουν πολλές συσκευές για τον καθαρισμό, την απολέπιση, την ενυδάτωση και την αντιγήρανση του προσώπου μας.


Παρ’ όλο που μας υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές μας. Για παράδειγμα, οι συσκευές καθαρισμού ΔΕΝ θα πρέπει να έχουν καθόλου περιστροφική κίνηση γιατί έτσι τραυματίζεται η επιδερμίδα μας, αλλά θα πρέπει να λειτουργούν μόνο με ταλάντωση και δόνηση.


Στις συσκευές απολέπισης πρέπει να προσέχουμε να λειτουργούν με υπέρηχους και η «λεπίδα» να έχει τέτοιο πάχος που να μην προκαλεί τραυματισμούς.


Οι συσκευές αντιγήρανσης να λειτουργούν με τέτοιον τρόπο ώστε να βοηθούν τα συστατικά των κρεμών μας να εισχωρήσουν στις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας μας.

 

 

 

 

9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page